Wachtschip

Het wachtschip van de zeeverkennersgroep de Geuzen is de M.S. Cornelia.

De M.S. Cornelia is een Friese Maatkast. “Friese Maatkast” is geen officieel scheepstype. Maatkast staat voor de maximale lengte en breedte die een schip rond 1900 kon hebben om in Friesland overal te kunnen varen.

De M.S. Cornelia is in 1909 gebouwd in Lemmer bij de werf de Boer. Ze is als zeilschip Gerardus Mayella te water gelaten en gebruikt als vrachtschip en zandschip. In 1934 is de Duitse HMG-dieselmotor geplaatst, die tot op heden nog steeds in gebruik is.

Op enig moment is het schip in het bezit gekomen van Jan van Fessem. De schipper Jan van Fessem vervoerde zand en grind vanuit Brabant naar Vlaardingen voor de gemeente of fa. Lensveld. Jan voer samen met zijn vrouw Cornelia op het schip, dat hij in 1939 naar haar liet omdopen. Jan en Cornelia kregen zeven kinderen aan boord van het schip.

Na het overlijden van Jan van Fessem nam zijn zoon Herman het werk als schipper over. Herman’s zus Co deed het huishoudelijke werk aan boord en zijn broer Willem werd dekknecht.

Omstreeks 1954 is de Cornelia gestopt met het zand- en grindtransport en werd ze afgemeerd aan de kade van de gemeente Vlaardingen. De vrijgezelle broer en zus Herman en Co bleven aan boord wonen. Na het overlijden van Herman bleef Co aan boord wonen. Co maakte met haar zus Mie de afspraak dat ze om de week aan boord en aan wal zouden wonen.

Toen het wonen aan boord van het schip te zwaar werd, kwam de Cornelia voor een tijd onbewoond aan de kade te liggen. Er moest een nieuwe bestemming voor het schip gevonden worden. Het schip laten slopen en verkopen voor de oud-ijzer prijs was de meest voor de hand liggende optie. Gelukkig dienden de Zeeverkenners zich aan als kopers en werd het schip gered van de sloophamer.

In 1978 is het schip in het bezit gekomen van de stichting Zeeverkennersgroep de Geuzen. De Friese luikenkap is toen vervangen door een stalen trunkdek. In september 1979 is het schip feestelijk in gebruik genomen als groepshuis van Zeeverkennersgroep de Geuzen. Het schip voer onder de waterstralen van de brandweer door naar haar huidige ligplaats.