Verkenners Logboek


Zomerkamp verkenners
Natuurlijk zijn ook de zeeverkenners dit jaar weer op zomerkamp geweest. Heerlijk weer en een gezellige groep Geuzen zorgden voor een geweldig kamp. Kijk vooral naar de foto's, een filmpje en het kampverslag.


 Voor het verslag zomerkamp 2013  Klik Hier!Do the Geuzen ShakeVerkenners logboek 24 augustus 2013 2013    

12-uurs zeilrace
De Cornelia en de vletten waren op vrijdag 14 juni afgevaren richting de Brielse Maas om deel te nemen aan de 12-uurszeiltocht van Admiraliteit 14.

OM 10 uur 's avonds waren alle voorbereidingen getroffen en met een kanon was de knal voor de start gegeven. Nog 12 uur te gaan! Prachtig om te zien hoe onze Wilde Vaarders na een mooie snelle start gelijk koploper van het speelveld waren. Na uren zeilen werd duidelijk dat onze Verkenners goed aan het presteren waren.

Ze werden 2e, 4e en 5e. Een hele prestatie aangezien er wel 31 vletten in hun klassement meededen. Met trots staan nu dus de bekers voor de 2e prijs verkenners en een 1e prijs voor de Wilde Vaart in onze prijzenkast!
Verkenners logboek 22 augustus 2013 2013    

Hemelvaartkamp 2013
Na de inscheping en opening van het ultimate surival kamp werd meteen al duidelijk dat het een gezellig en geslaagd kamp zou worden. Het was immers weer de eerste keer dat we gingen varen en zeilen. De vletten werden met veel plezier en een glimlach ingeladen.

Donderdag werd er meteen een heuse triatlon gevaren. Eerst een stuk roeien door een smal slootje in de prachtige Biesbos, hierna wrikkend een zandbank ontwijken, om tot slot rond een eiland te zeilen.

Na een voortreffelijk avondmaal was Belgisch verstoppertje wel zo leuk. Wat is dat nou? Nou dat is verstoppertje omgekeerd. Een vlet verstopt zich in de Aakvlaai, als een andere vlet hen vindt moeten ze zich erbij verstoppen. Om te vieren dat we elkaar weer gevonden hadden hebben we appels gekaramelliseerd op de barbecues.

Vrijdag stond in het teken van een ultimate dagtocht. Alle verkenners zijn gelukkig na een barre survivaltocht van punt A naar punt B gekomen. Na de tocht werd er per bak gekookt. Er werd genoten van homemade macaroni, chili con carne du chef en kip tandoori van het huis.

De avond bracht weer een nieuwe uitdaging. Zo goed mogelijk zeilen binnen een moeilijk parcours en dan ook nog eens proberen de snelste te zijn. Hulde aan de Cabeliau voor een verbluffende tijd en een sterk staaltje zeilen.

Alweer de een na laatste dag stond in het teken van zeilinstructie en praktijkles. Gelukkig was er ook tijd voor genieten van de natuur, levend stratego en balletje wegtrap. ´S avonds hebben we heerkijk gegeten van de door het kader gebakken vleesjes van de binnenbbq.

In de avond werden ren je rot quizvragen beantwoord. Had je een vraag goed, dan werd de spijker op den kop geslagen.

De terugvaart naar Vlaardingen betekende, jammer, maar helaas, ook weer het einde van dit fijne kamp.


Verkenners logboek 22 augustus 2013 2013    

Foto’s groepsdag2013

Voor de foto's van de groepsdag 2013 - Klik Hier!

Verkenners logboek 22 augustus 2013 2013    

Foppecup
We waren nog niet eens bijgekomen van de RZW 2012, of we konden alweer aan de volgende wedstrijden meedoen. Op het laatste moment werden we uitgenodigd door het Zeekadetkorps Vlaardingen om aan hun zeilwedstrijden mee te doen op de Foppenplas. Het leek ons erg leuk om tussen zeekadetkorpsen uit het hele land de scouting te vertegenwoordigen.


Verkenners logboek 14 november 2012    

De RZW 2012 is weer geweest
Een weekend vol zeilen, roeien en wrikken. De Geuzen hebben zich ook dit jaar weer van hun goede kant laten zien. Waren de Verkenners vorig jaar onverwacht 2e met langeafstand roeien. Dit jaar haalden ze de gouden medaille binnen. Uit alle macht wrikkend werd verder een zilveren medaille gescoord. In de grote finale zeilen verkenners zagen we vol trots alle geuzenboten starten.

Wij dachten dat de verkenners met zeilen 4e geworden waren, kregen we opeens de bronzen medaille. Helaas moesten we deze weer afstaan. We waren toch echt 4e. Ook de loodsen hebben hun eer met zeilen behouden. Wederom de gouden medaille. Bovendien hebben de loodsen bij het langeafstand roeien ook bewezen toch nog wel een beetje te kunnen roeien. Op een vierde plek zijn we meer dan trots.

We hebben zelfs even (maar niet lang) voor de verkenners gelegen. Al met al werden de Geuzen derde in het eindklassement (met maar erg weinig punten verschil met de eerste twee).

Iets om trots op zijn, daarom:
Breng je rechterhand boven je linker schouder.
Laat je hand vallen op je schouder en trek hem weer omhoog.
Herhaal dit een aantal keer achter elkaar.
Zeg tegen jezelf "goed gedaan…. Goed gedaan"
Verkenners logboek 14 november 2012    

Zomerkamp 2012 Verkenners
Het begon allemaal met een mooie kanoreis door de Biesbosch. Na deze overleeft te hebben en de eerste zwemmer ook bekend was kon het kamp beginnen.

De wereldreis begon met een erg regenachtige tocht door de Biesbosch waarbij de Aakvlaai extra werd onderzocht. Toen het die avond eindelijk droog was, werden er verschillende weddenschappen tussen de reisgroepen gespeeld zoals ankerwerpen, bekergooien, touwklimmen en wie kan het beste de leiding nadoen.

De volgende ochtend hebben we heerlijk zitten genieten van een uitgebreid Engels ontbijt met ei, broodjes uit de over, spek, worst en tomaat. Verder stond het vakantiehuisjesspel op het programma, waarbij eigen vakantiehuizen gebouwd moesten worden. Toen de eerste echte zonnestralen tevoorschijn kwamen, hebben we er meteen van genoten en alle natte kleding kon meteen even lekker drogen. Helaas waren we onze kookstaf kwijt. Hij was in een kano weggeblazen door de wind. Gelukkig werd hij gered door de reddertjes Jurre en Marijn.

Op maandag hebben we een drijfnatte skilldrive overleefd. Nadat we weer opgewarmd waren, hebben we levend stratego gespeeld.

Na al deze belevenissen werd het tijd om onze reisgroepen zelfstandig op pad te sturen. Met een jolige routekaart werd de verkenners de weg gewezen door de Biesbosch. Toch was er nog wat missgegaan, hierdoor waren ze verkeerd gevaren. Maar vindingrijkheid bracht hun toch op een leuke eetplek. Na een klein beetje hulp van de leiding kwamen de verkenners toch aan op hun slaapplek.

De volgende dag mochten ze een mooi klein lief schattig groen slootje verkennen, vervolgens nam de reis ze via de Dood naar de Moordplaat en uiteindelijk naar de volgende overnachtingsplek.

Weer een regen- en stormachtige avond was de voorbode voor de aankomst van Neptunus. Deze kwam de volgende dag aan op de Cornelia om onze nieuwste verkenners te dopen GNA Gna Gna! Om al deze ervaringen te verwerken hebben we 's avonds de Cornelia in een ware thuisbioscoop veranderd en hebben we lekker lui een filmpje gekeken.

Vrijdag hebben we het mooie Drimmelen bezocht. Onze verkenners hebben de weg naar Made verkend. Zelfs de leiding heeft zichzelf verwend met een lekkere ijsco!. Gelukkig werd iedereen opgehaald uit het gedruis van Drimmelen door Albert met de Roobol. ’s Avonds hebben we de grootste sleep met opblaasbeesten gemaakt. Mara begon zelfs een ontdekkingstocht in een rubberbootje naar de Moerdijkbrug.

De laaste dag voor de reis naar huis scheen het zonnetje. Tijd voor een leueke zeilwedstrijd genaamd "het dobbertje". Daarna hebben we bij een ondergaande zon genoten van een heerlijke, vrolijke, lekkere, gezellige, knusse, warme barbecue (Met heerlijke, romige, geurende eiersalade van de kokkenist.

Met de bonte avond hebben we van de Treslong geleerd hoe je een amputatie moet uitvoeren. De verkenners van de Cabeliau waren de quizmasters van TBS 6. Tot slot bracht de Boisot de spelshow "puzzelen met Beha's". Om de bonte avond af te sluiten vatte de leiding het kamp samen in de quiz “echt waar!?”.

Op zondagochtend hebben we snel de Cornelia ingepakt voor vertrek terug naar het thuisfront. Na een lekker stukje varen kwamen we al snel weer aan in Vlaardingen.


Verkenners logboek 14 november 2012    

Hemelvaartkamp 2012
Verkenners logboek 14 november 2012    

Schipper mag ik overvaren?
Ja hoor, dat mag! Weer eens wat anders, de verkenners hebben veerpontje gespeeld. Op 2 juni werd de haring en bier wandeltocht georganiseerd. Prachtig weer, dus er waren genoeg mensen die overgezet wilde worden. Met gezellige muziek van de Vlaardingse band "de Vaart" op de achtergrond werden zo'n 400 wandelaars naar de overkant geholpenVerkenners logboek 6 mei 2012    

Installeren februari 2012
Trots stonden daar Maarten, Larissa en Tom toen ze geïnstalleerd werden. Alle aandacht ging voor enkele minuten naar hen uit en nu mogen ze er eindelijk echt bij horen! En goed onthouden waar welk insigne op het uniform hoort. Ook de nieuwe kwartiermeesters keken pronkend bij hun installatie en één kwartiermeester viel het meest op, dit was Luc.

Hij wist de wet al helemaal alleen te benoemen. Ook de nieuwe bootsmannen die er meer met een zelfvoldane glimlach stonden, "het is dat we hier moeten staan." Toch keken ze erg blij en voldaan toen ze hun tweede witte lintje voor op hun bloes ontvingen.


Verkenners logboek 22 februari 2012    

Schaatsen 11-02-2012
De verkenners hebben als vanouds de vaart onveilig gemaakt. Alleen gebeurde dit niet met onze trouwe vletten, maar op de ijzers. Het was een dag vol met fun, vallen en opstaan. Er waren ook een aantal waren schaatshelden die helemaal tot aan vlietzicht geschaatst zijn. Ondanks de kou werden wij ook getrakteerd op een lekker broodje rookworst en voor de liefhebbers een kommetje snert. Alles bij elkaar opgeteld een heerlijk dagje dus.


Verkenners logboek 22 februari 2012    

Kerstdiner en Strandwandeling 17-12-2011
Zaterdag 17 December hebben alle Geuzenspeltakken een gezamelijk kerstdiner genoten. De voorbereidingen begonnen al vroeg met het inkopen van de laatste verse ingredienten en het vele schil, snij en plukwerk voor de 3 chef koks:
Adrie Vink
Hellen Lijster
Ed Malkenhorst
Vanaf 15:30 druppelden de mensen binnen en werd er nog even stoom afgeblazen in het Hof met een lekker actief spel.

Het 3-gangendiner werd om 17:00u geopend door Mika. Als eerst werd onze unieke kerstboom volgehangen met de kerstballen die ieder bij zich had.
Daaropvolgend zijn er felicitaties voor de volgende Geuzen:
Mika zijn verjaardag (30j).
De trouwerij van Pirel.
De trouwerij van Lennard met Claudia en visa versa.

Vervolgens werd er aangeschoven voor de maaltijd, bestaande uit:
Een Terayaki garnalenspies met chinese kool en een timbaaltje rijst, Ossobuco met gebakken krieltjes en haricots verts in spek en daarnaast een salade, een Yoghurt-slagroom toetje met kersen.

De 3 chefs hebben zeer zeker eer van hun werk want ieder heeft met smaak gegeten.

De Dolfijnen nemen rond 19:30 afscheid, zij zullen elkaar en de leiding weer zien op 7 januari 2012.

Een overgroot deel van de Verkenners, Wilde vaarders,loodsen en de Leiding maken zich na de maaltijd op voor een frisse strandwandeling. Met de hulp van verschillende ouders werd de groep richting het vertrekpunt gereden.

Deze keer lopen we van Hoek van Holland naar Kijkduin met een stevige gure wind vanuit het Noord westen. Met hier en daar een regen- en of hagelbuitje is het af en toe best doorbijten, maar het was volgens de veteranen een stuk beter als het voorgaande jaar.

Tegen 00:00 uur kwam de groep moe, nat en koud maar ook weer trots aan in KijkDuin. Na een 'rustige' rit met de taxiende ouders richting Vlaardingen, nam de groep rond 01:00u afscheid van elkaar bij de Cornelia.


Verkenners logboek 20 december 2011    

Laatste zeildag 2011
Jammer maar helaas, de laatste dag om zeilend met de verkenners door te brengen in 2011 is geweest. Echter hebben we deze dag wel in stijl afgesloten. Het meest spectaculaire van de dag was het: “zet-met-beleid-zo-snel-mogelijk-al-je-eendjes-op-de-boei”-spel. De strijd ging redelijk gelijk op. Hoewel jammer genoeg de Cabeliau al snel buiten de prijzen zal gaan vallen, omdat zij eendjes van de boei af stootte.

Ook de Lumey kwam buiten de winnaarskansen te staan omdat zij hun eendje niet goed op de boei kregen. De streed bleek toen dus te gaan tussen de Coppelstock en de Treslong. De Treslong kreeg het voor elkaar om als eerste alle eendjes die in hun boot lagen op de boei te leggen. De Coppelstock was namelijk de pechvogel die 4 eendjes van de boei afgooide toen ze er tegenaan voeren. Jammer genoeg bij hun reddingspoging van deze vier eendjes vielen er nog vier eendjes van de boei.

Dit was niet het enige spannende tijdens deze opkomst. De leiding moest gevonden worden voor een prijs. Er werd letterlijk op de leiding gejaagd. Lopen langs de kant en daarmee je boot vooruit krijgen, een zeer effectieve manier. De beste jagers waren de bemanningsleden van de Lumey. Waarmee zij een patatje hadden verdiend. Voor de rest was er voor iedereen warme Chocomel met slagroom. Zo werd er van de laatste dag zeilen toch nog een mooie en spannende dag gemaakt om niet snel meer te vergeten.Verkenners logboek 9 november 2011    

Overvliegen
Met pijn in ons hart hebben wij aan het einde van september afscheid genomen van onze 3 langste en oudste verkenners. Wij zullen ze missen en wensen ze een fijne tijd toe bij de wilde vaart. Voordat het voor hen zover was, werd eerst de kunst om geblinddoekt te zeilen zonder wind getest. De ene bootsman was beter in het geblinddoekt zeilen dan de ander. Ondanks dat hebben we met de verkenners een gewone spetterende opkomst gehad.

Het was ook spannend wat er werd ook bekend gemaakt wie de nieuwe bootsmannen zouden worden. Een verrassing voor sommigen en voor anderen misschien weer niet. De uitslag was dat we 3 nieuwe bootsmannen hebben namelijk, Pepijn, Marijn en Pepijn. Jurre was al bootsman en mag dus zijn nieuwe maatjes verwelkomen. Het betekent ook dat er een aantal nieuwe kwartiermeesters zijn bijgekomen. Dit zijn Diego, Brent en Luc zij mogen zich samen met Casper kwartiermeester noemen.
Verkenners logboek 9 november 2011    

Spetterende Roei- Zeil- en Wrik wedstrijden
De wedstrijden begonnen, er werd meteen een beroep gedaan op de spierkrachten van onze stoere kerels bij de verkenners en de leiding. Er werd begonnen met roeien en al snel opgevolgd door het wrikken. Hierin werd er meer succes geboekt. Beide vletten van de verkenners werden eerste in hun ronde van het wrikken.

Toen in de middag de wind wat aan begon te wakkeren, werden de zeilen in de vletten van alle groepen gehesen en werd er fanatiek gezeild tussen de groepen. Ook hierbij ging het erg goed bij zowel de verkenners als de loodsen/leiding. De verkenners werden in hun ronde 2e en 3e, dit betekent dat ze door mochten naar de finale. Ook de loodsen/leiding waren goed op dreef, na vele andere zeilende vletten ingehaald te hebben, eindigde zij eerste in hun ronde.

Voordat alle overige zeilende vletten van het water werden gehaald, zaten de verkenners al lekker aan het avondeten. Er moest weer kracht en energie worden opgedaan voor het lange afstand roeien, wat ook nog op het programma stond. Hiervoor gingen weer de verkenners en hun leiding op pad. De verkenners waren het stoerst, zij hebben zo enorm hard doorgeroeid, dat ze als 2de van hun klasse binnenkwamen en ongeveer als 6de van alle 30 boten die meededen. Wat werd er door iedereen trots en blij gekeken toen het finishsignaal klonk. De dag werd dan ook met een frisse duik, om de inspanningen te verkoelen, afgesloten.

Maar het wedstrijdfeest was nog niet afgelopen na één dag, op zondag stonden de finales op het programma. Er werd net als op dag 1 begonnen met het roeien en dit werd gevolgd door het wrikken. De verkenners waren weer met wrikken hard onderweg, ze plaatsten zich voor de finale aan het einde van de dag. Ook de finale zeilen stond klaar voor de deelnemers. Er stond een gunstige wind. Dit beloofde een spannende wedstrijd te worden. Na een flitsende start, waarbij alle boten van de finale binnen een minuut over de startlijn raasden. Gedurende de wedstrijd raakten de kandidaten steeds meer verspreid. De verkenners lieten hier en daar wat concurrenten achter zich en eindigden uiteindelijk op de 3e en de 5e plaats.

De euforie werd groter toen ook de leiding binnenkwam en zij bewezen dat ook zij kunnen zeilen, zij werden eerste. Alle wedstrijden werden geëindigd met de finale van het roeien en het wrikken. De zenuwen waren te merken, maar daar gingen de 2 verkenners vletten dan. De start ging flitsend en al snel, gelukkig maar, finishte onze stoere makkers. Tweede en derde! Kortom de concurrentie was minder goed.

Uit het verhaal hierboven en dus ook uit de prestaties van “onze jongens” is wel te merken dat het goed is gegaan. Spannend voor de prijsuitreiking en het groepsklassement, want tussen de groepen onderling wordt ook nog gestreden. De medailles werden stuk voor stuk opgehaald en daar begon de spanning dan. Laatste van het groepsklassement waren we niet, dat werd al snel duidelijk.

Tot de top 5 was de spanning ook nog niet te merken. Daarna was het te voelen in wijde omtrek. Uiteindelijk werd de spanning opgebouwd tot de nummer 1 en nummer 2 van de groepen. En zelfs toen was het woord de Geuzen nog niet langs gekomen. “Tasmania of de Geuzen?” Dat werd er gevraagd door de organisatoren van het weekend. En ineens schalde er over het hele veld: "GEUZEN!"

Met een gevoel van trots werd het toch bekend gemaakt. De Geuzen zijn tweede. Dat is niet jammer, maar een hele goede prestatie!

En met een behouden vaart en een stuk vollere prijzenkast, ook de dolfijnen hebben daar aan bijgedragen. Werd de Cornelia weer in de haven gelegd door de vaarkunsten van Erik.

Verkenners logboek 5 october 2011    

Zomerkamp 2011
Op de Braassem lag de Cornelia al helemaal klaar voor een vers zomerkamp. Nadat de verkenners ook aan boord stapten was het helemaal compleet. Bijna dan, want het thema voor het kamp was nog niet bekend. Al snel maakten de verkenners kennis met MacJohn. Hij vertelde over zijn Big American Dream recept voor hamburgers. Helaas kwamen wij erachter dat het recept verbrand was. De rest van de avond hebben we nog even gezeild. Voor enkele was de nachtrust kort en stond er de volgende dag ook nog eens een zeilwedstrijd op het programma. De Coppelstock werd bekroond tot brokkenpiloot omdat ze pech hadden tijdens de race. De Cabeliau waren de ware stumperds, zij vergaten te finishen. Kortom de Treslong was de grote winnaar, zij wisten wél de eindstreep te behalen.

In de middag is er nog een poging gedaan tot American Zeilfootball, maar door de te hoge golven en de te harde wind vloog de bal weg en was er geen echte match mogelijk. Het avondeten werd met veel à plombe verorberd. Tot ineens Hambugerman aan kwam lopen. Hij vertelde ons dat de jongeren moesten gaan admiraalzeilen. Onder leiding van enkele toetersignalen moesten alle bootjes dezelfde manoeuvres uitvoeren. Door het varen in de vletten hebben de verkenners een stuk van het ingrediënt verdiend. Op de eerste zondag van de week werden we eindelijk eens niet wakker gebruld door het geluid van de generator. We hadden een relax ontbijtje in pyjama. Ook de Sonoy wilde eens een relaxte ochtend dus MacJohn had bedacht om de Sonoy te sleepzeilen.

Na de drie sleepvletjes ervoor gespannen te hebben kon ook de Sonoy eens ontspannen. Een Amerikaanskamp is pas compleet wanneer de vletten gepimpt kunnen worden. Door meer zeilen aan de vletten te geven ontstond er een heuse dragrace. Deze werd gewonnen door de brokkenpiloten van de vorige wedstrijd, de Coppelstock. De hamburgervlag was gehesen en daar stond hamburgerman weer op de stoep. Hij wilde dat wij de babyeendjes terug brachten naar de bezorgde moeder. Als echte reddingsbootjes gingen onze dappere strijders het water op. Alle babyeendjes waren al snel gered. Door deze heldendaad hadden de verkenners weer een stuk van het recept verdiend.

Om de zelfstandigheid te tonen, vond Hamburgerman dat de jongelui op hike zou gaan. De dag begon zonder wind, wat betekende dat er veel geroeid zal gaan worden. De dag vorderde en met een kapitein stinkiesloot in hun midden werd uiteindelijk de bestemming bereikt. Na de eerste nacht onder de dektent werd de hike vervolgd. Deze dag zouden onze avonturiers door Leiden trekken om vervolgens de eindbestemming op de Kaag te bereiken. Ondanks de regen en de helle wind, en de vergeetachtige avonturiers die hun regenpak niet bij zich hadden, werd de hike toch voortgezet. Er volgde een regenachtige nacht onder de dektenten.

De laatste uitdaging was de tocht terug naar de Cornelia, echter was de kaart een grote puzzel. Onze stoere verkenners wisten dit echter te trotseren en hadden de Cornelia al snel weer gevonden. Hier werd een lekker soepje geserveerd om weer op te warmen. Om de hike goed te kunnen verwerken werd deze middag met alle rust voortgezet. Er was weer voldoende energie opgeladen om weer op expeditie te gaan. De oudsten mochten de tent op gaan zetten, na wat geknoei en gedoe, we zijn immers echte waterscouts, stond de tent er dan eindelijk. Dan konden we erna lekker gaan barbecueën. Gelukkig waaide de tent niet weg en konden wij eronder genieten van ons eigen gebakken en gebraden vlees.

Op de donderdag was het weer niet echt veranderlijk het bleef maar regenen. Desalniettemin hebben de verkenners en hun leiding er een dolle dag van gemaakt. Gelukkig liggen er voldoende vermakelijke spelletjes aan boord. Om een lekker toetje te eten werden er muffins gemaakt en versierd. De avond werd afgesloten in onze eigen home-cinema. De dag erna, toen de lucht weer blauw was, kwam Neptunus de Cornelia bezoeken. Om gezellig kennis te maken met onze nieuwelingen. In de middag was er gelukkig tijd om wat te zwemmen en 's avonds konden de verkenners langs de MacDrijf zeilen. De avond werd verder gevuld met een ouderwets spelletje op de kant. Wat draait om tactiek, rennen en een Gouden Draak.

Op de laatste zaterdag van kamp was het tijd voor het grote toeristenspel in Leiden. De beste toeristen hadden de meest bijzondere kiekjes gemaakt. Weer terug op de Cornelia was de admiraal gearriveerd om ons kamp te keuren. De verkenners stonden allemaal keurig in uniform klaar om hem gedag te zeggen. Nadat de laatste hamburger ingrediënten verdiend waren. Konden we eindelijk aan onze eigen ultimate hamburger beginnen. Om een goed einde aan ons kamp te geven, werd er een doldwaas promfeest gehouden. Alle voetjes gingen ritmisch van de vloer. En er werden enkele danscontesten gehouden. De Cornelia werd gelukkig weer terug gevaren terwijl de verkenners alle highlights van het kamp nog eens bespraken.
EINDE

Verkenners logboek 10 augustus 2011    

Hemelvaartkamp
De Cornelia lag op woensdag al trouw te wachten in de voorhaven op de komst van de verkenners en hun leiding. De tocht naar de Biesbosch zou al snel werkelijkheid worden. Toen ook de laatste verkenner zich bij de rest had gevoegd, kon de reis beginnen. Het thema van het kamp werd al snel ingeluid. Filmkamp, kortom lekker film kijken met zijn allen. Toen de aftiteling van de film met Bohrat langs kwam. Waren we voor we het wisten op de plaats van bestemming.

Voor enkele volgde een korte nacht en de dag begon met een frisse duik. Al gauw waren de vletten weer aan het zeilen in een zeilwedstrijd. De Lumey was de snelste vlet. De zeilwedstrijd was afgegalmd en al snel waren we op weg voor het spel Pirates of the Aakvlaai. Waarin zwemmen en ontspannen op het strandje het ware piratenleven oproept. De dag werd afgesloten met een lekker avondmaal. Tot onze avondrust werd verstoort door de zware jongens die alle munten hadden gestolen. Gelukkig waren onze helden verkenners zo stoer om de munten weer terug te halen.

Op de vrijdag stond het varen door de Biesbosch centraal. Na een hele dag zeilen, roeien en dobberen is het dan ook niet verkeerd om zelf je pannenkoeken te bakken. De avond werd afgesloten met een lekker kampvuurtje en ook de marshmallows ontbraken niet. Voor het kader was het helemaal een speciale avond want zij werden gedropt. Met als verwijzing naar de film: Lost. Dat waren ze zeker, want de leiding moest ze komen redden, omdat ze al vier keer langs het slootje dat ze moesten hebben waren gevaren.

Voor de zaterdag was genieten van het zonnetje en zwemmen het belangrijkste. Maar desondanks werd ook het acteervermogen van iedereen getest. Voor de bonte avond werd er door iedere bak een filmpje gemaakt. Voor, na en tijdens het badkuipen was het voornaamste dat er gelachen en uitgerust werd. In de middag werden er ook door verscheidene mensen een middagdutje gedaan om geheel bij te komen van de uitputtende dag ervoor. De bonte avond was geheel in stijl van de dag, zeer relaxt. Doordat iedereen zijn filmpje al had gemaakt, hoefde er niet veel meer gedaan te worden. Alles baksfilmpjes waren goed gelukt.

De Cabeliau kreeg te maken met de wraak van de terrorclown, De Lumey kwam met een aflevering van Peter R de Vries en de Coppelstock met de zombiefilm El Diablo. De leiding kwam met een filmpje waarin allerlei films te herkennen waren. Na nog even met de slinger een frisse duik was genomen was het alweer tijd om te gaan slapen en zou de laatste dag aanbreken. Een dag waarop we lekker terug zouden varen naar Vlaardingen. Om uiteindelijk de Cabeliau tot winnaars van het kamp te kronen. En iedereen met een opgewekt gevoel naar huis te sturen.
Verkenners logboek 16 juni 2011    

Zeilseizoen weer geopend
Vletjes af, zeilen gemarreld, vlonders weer op de goede plek gepuzzeld, bakskist weer ingedeeld. Alles in de sleep met voorop onze prachtige sleper. Op naar de Foppenplas. Het zeilseizoen is weer geopend!!!Verkenners logboek 16 juni 2011    

Spitter, spetter, spater, lekker in het water
5-3-2011 - Na al dat geschuur en geverf was het hoog tijd voor iets anders. En we zijn waterscouts… dus naar het zwembad viel bij iedereen goed in de smaak. Na wat gespetter in het recreatiebad ging het wedstrijdbad open. Eindelijk konden de verkenners doen wat ze het leukst vinden. Bootje varen op de drijvende matten. Ook het synchroonspringen beviel wel. Na wat gegeten te hebben bij de zwembadtoko was het tijd om de verjaardag van bootsman Jeroen te vieren.

De leiding, die inmiddels op weekdieren begonnen te lijken na uren bubbelen in het bubbelbad, riep iedereen bij elkaar in het bubbelbad. Nooit gedacht dat dat nog zou passen ook. Vooral omdat er ook nog eens twee andere badgasten bij zaten. Blijkbaar vonden die het wel gezellig zo hutje mutje op elkaar, want ze hielden vol tot het bittere eind. Na een laatste plons gingen we weer naar huis. Hebben we eindelijk weer water gezienVerkenners logboek 9 april 2011    

Vletonderhoud
Het onderhoud aan de vletten gebeurt dit jaar eens niet aan dek van de Cornelia. De vletten liggen nu lekker binnen in de oude brandweerloods. Dus geen regen als je net geverfd hebt, geen sneeuw als je net wilt gaan schuren en geen bevroren handjes als je eindelijk een kwast vast hebt.

Hieronder staan wat foto’s die een indruk geven van de ruimte en het onderhoud. Geheel in stijl van de geuzen worden de vletten weer superstrak :-D
Verkenners logboek 9 april 2011    Kerstwandeling
30 dec - Op zaterdag 18 december werd voor de 11+ leden het kerstdiner afgesloten met een strandwandeling van Hoek van Holland naar Kijkduin. De sneeuwvoorspellingen voor die avond waren aanleiding om voor vertrek buienradar te raadplegen. De eerste sneeuw werd om middernacht komend vanuit het zuidwesten in Zeeland voorspeld. Aangezien we dan klaar zouden zijn werd besloten om de wandeling door te laten gaan. De temperatuur (min veel) en wind stonden garant voor een verfrissende wandeling. Toen een halfuur na de start ook de eerste sneeuw begon te vallen, liepen we echt in een winterwonderland.

Halverwege stond bij Monster de tussenstop met warme choco (en zonder warme worst). Bij Ter Heijde moesten we het strand af in verband met strandopspuiting en hebben we het laatste stuk in de luwte van de duinen op het fietspad gelopen. In Kijkduin moesten we even wachten op het vervoer terug naar huis, de auto 's kwamen door de sneeuwval er met moeite door. De terugweg verliep op een rustig gangetje, met z'n allen met 50 km/h in een rijtje achter de strooiwagen aan.

Bijgaande foto's een sfeerimpressie, en ja, het is sneeuw wat u ziet en het was koud !


Verkenners logboek 11 januari 2011    


Sinterklaas 2010
De Sint weer in het land
Hij is ook weer op de Cornelia beland
Allerlei surprises gebouwd
Van karton en van hout
Gedichten geschreven
We konden weer wat beleven
Van mok tot ovenschaal
Een leuk cadeautje voor allemaal
Verkenners logboek 11 januari 2011    


Verkenners on the move
29 dec - Onze Verkenners zijn een actief clubje jonge gasten met power en spirit. Zo hebben zij op 27 november het Streekmuseum van Jan Anderson geholpen met het sjouwen en verplaatsen van magazijnstellingen van de begane grond naar de zolder (krantenartikel staat bij Geuzen-in-de-media op deze site). Een klusje wat snel geklaard werd door onze Verkenners. Dat was nog niet alles, want op12 december werd er weer een beroep gedaan op de spierkracht van de Verkenners.

De bouwspeelplaats had dringend hulp nodig bij het leeghalen van het terrein. Een aantal verkenners stond direct klaar om een handje te helpen. Sommige geheel vrijwillig, twee van hen in het kader van hun maatschappelijke stage. Er was heel wat kracht en doorzettingsvermogen nodig van deVerkenners en van Marijn zelfs wat moed, om de klus te klaren, maar na een aantal uurtjes de kou getrotseerd te hebben was het terrein helemaal schoon en de kerstboom opgetuigd.

Dat was niet voor niets gedaan want mede dankzij de Verkenners kon de Bouwspeelplaats zo’n 375 kinderen en hun ouders en/of leraren op het terrein ontvangen!Verkenners logboek 30 december 2010    


Creatief met kruidnoten
Jawel, de goede Sint is weer in het land. En natuurlijk worden ook de Verkenners nauwlettend door de Pieten in de gaten gehouden. Zouden ze wel braaf geweest zijn dit jaar? Voor de zekerheid hebben ze toch maar even iets gedaan om de goede Sint een beetje gunstig te stemmen. Bij de molen werden pakken kruidnotenmix gehaald en na langdurig roeren, klutsen en kneden en toen nog wat langer kneden nounou nog steeds aan het kneden, gingen uiteindelijk de prachtigste kruidnootcreaties de oven in.Verkenners logboek 28 november 2010    


YES! Ik kan zeilen!
Man over boord! Jij naar het voordek, wijzen naar de drenkeling en roep: zwem, zwem! Afvallen tot voor de wind, 2 a 3 bootlengtes doorvaren. Oploeven tot aan de wind. Dwarspeiling maken. Ietsje doorvaren, dan pas overstag. Aan de wind naar de drenkeling, snelheid regelen, in de wind draaien met de drenkeling aan de hoge kant. En als laatste de drenkeling achter de zijstag naar binnen hijsen.

Ja, het is niet niks. Deze manoeuvre kunnen 6 van de Geuzen nu ook dromen en perfect uitvoeren. Marijn M, Joris en Jeroen hebben hun MBL Z1A gehaald. Door dit papiertje, wat gelijk staat aan CWO III, hebben zij bewezen dat ze de regels op het water snappen en dat ze een lelievlet met bemanning volledig onder controle kunnen houden. Ook Marijn B, Thijmen en Jurre bewezen dat ze een heel eind op weg zijn. Zij haalden hun zeilinsigne groen, wat weer gelijk staat aan CWO II. Gefeliciteerd allemaal!


Verkenners logboek 28 november 2010    


De RZW
De RZW was weer een leuk en gezellig evenement. Deze wedstrijden zijn niet alleen een krachtmeting op de onderdelen waarin je met een vlet uit kan blinken. Het is ook een gezellig en leuk weekend met alle scouting groepen van het waterwerk uit de regio. En hier dan de prestaties van de Zeeverkenners:
758 4de met zeilen
1263 2de met zeilen
758 5de met wrikken
1263 7de voor de beste bak

Ook de loodsen hebben hun best gedaan:
1042 1ste plek met zeilen
227 2de plek met zeilen

De geuzen hebben de 4de plek van het eindklassement behaald. Een hele mooie score.

Super gedaan verkenners!!!
Verkenners logboek 6 november 2010    


Het grote kamp
Het grote kamp van de Verkenners was dit keer niet alleen langer, maar ook nog aardig ver. Dit jaar, een jaar later dan gepland, doen we Friesland aan. Bij aankomst na de lange reis in Lemmer, de geboortestad van ons wachtschip, kregen we bezoek van een oud- Geus die nog steeds met veel plezier vertelt over zijn tijd bij de Geuzen.

Na een heerlijke nachtrust verder Friesland in. Zo hebben we via de Grote Brekken bij Lemmer onze tocht door Friesland voortgezet via het Tjeukermeer, waar we zowel zon als storm hebben moeten trotseren. Gelukkig is ons wachtschip wel wat gewend en heeft zij ons de storm doorgeloodst.
De volgende locatie waar we het anker in de Friese bodem haakten, was het Sneekermeer. En daar hebben we dan ook weer heel wat spelletjes en grappige dingen meegemaakt. Vooral het creatief wake boarden achter de Roobol was een groot succes! Een verkenner heft zelfs bewezen met losse handen over het water te kunnen vliegen.

De tocht daarna ging via een hike, over twee dagen verspreid, naar het Heegermeer en de Fluessen waar wij ongeveer tussenin voor anker gingen. Hier waren de eilanden toch wel leuk, om zo ook even op het land te spelen, vooral vanwege de harde wind.

En na alle lol en alle spelletjes kwam er dan toch een einde in zicht en moesten we ons klaar maken voor de terugweg. De dag voodatr we echt Friesland gingen verlaten nog een nacht op de grote Brekken doorgebracht. De laatste twee dagen weer lekker varen om weer volgens schema in Vlaardingen aan te komen.

Het was weer een geslaagd kamp in het grootste watersportgebied van Nederland!
Verkenners logboek 3 november 2010    


De twaalf uurs race
De twaalf uurs race werd dit jaar al voor de dertigste keer gehouden op het Brielsemeer. In deze Le Mans race van de waterscouting wordt vanaf de kant gestart. Bij het startschot met een echt kanon vlogen de deelnemers de vletten in om al botsend en stotend zich te mengen in de strijd om zoveel mogelijk schade te varen. Nou ja, gelukkig is niet iedereen er op uit om de vletten vroegtijdig kaal te halen. De 12-uurs "zeil" race staat er om bekend dat het element "zeilen" nog wel eens ontbreekt omdat de wind het laat afweten. Maar de wind was dit jaar geen spelbreker.

Gedurende heel de nacht heeft er een lekker briesje gestaan. De verkenners hebben dan ook meerdere malen de Cornelia, die als keerschip in het wedstrijdgebied lag, gerond. Na de lange nacht begon de vermoeidheid toch wel aardig toe te slaan. De verkenners waren toen echt toe aan een slaapje. De verkenners waren bang dat ze de wedstrijd Nederland - Japan zouden missen op de terugreis naar Vlaardingen. Gelukkig kon iedereen, met slaperige oogjes, de wedstrijd volgen op een groot scherm.

Jullie mogen trots op jezelf zijn dat jullie zo ver gekomen zijn!


Verkenners logboek 19 september 2010    


Hemelvaartkamp
Het was eindelijk weer tijd om op kamp te gaan! De Vletten waren weer uitgeprobeerd op de Foppenplas, en dat smaakte naar meer. Zoals vele keren met hemelvaartkamp was de bestemming de Biesbosch. Bij de start van het kamp vanaf Hank, een kleine jachthaven, stonden de kinderen te popelen om te beginnen. Na dat alle kinderen afscheid genomen hadden van hun ouders was het instappen en op naar de Cornelia. Op de Cornelia aangekomen eerst even de bedjesrace, zodat iedereen een heerlijk bedje had om lekker de nodige nachtrust op te doen. Daarna was er gelukkig nog tijd om lekker vrij te zeilen.

Op dag twee een gezellige skilldrive waarbij de wind toch wat tegenviel en het zeilen dus niet echt van de grond kwam. In de Aakvlaai was de leiding hopeloos verdwaald met de Roobol. Wie zou de Roobol als eerste vinden? Bij de Roobol bleek de leiding een enorme hoeveelheid beton/suikerklontjes en cementstroop te hebben. Daar zijn prachtige forten van gebouwd die door de overige bakken getest werden met een massaal suikerklontjeskanonnenvuur.

In de avond zijn we nog in de fortensfeer gebleven.Er werd een enorm zeeslagveld opgebouwd. De dag daarna stond in het teken van zeeverkennen. Een dagtocht waarbij we van de ene kant van de Biesbosch naar de andere kant zouden trekken. De dagtocht was een zeer vermoeiende maar toch geslaagde tocht, waarbij het eten van pannenkoeken op een eiland wel heel gezellig was. Gelukkig was er nog een beetje stroop en suiker over van de vorige avond.

Het laatste stukje was dan ook gezellig, lekker richting de Cornelia en zo zie je maar weer dat je met een vlet toch een aardig eindje af kan leggen. Na de vermoeiende tocht nog even wat drinken en toen toch echt lekker het bedje in. De laatste dag hebben we het zeilboot-voor-trek-sleep-anker-dart-ronde-spel gedaan. Het verbaasde zelfs de leiding op hoeveel manieren de vletten vooruit gebracht werden. Maar zeilen blijft toch de meest prettige manier om de vletten voort te bewegen. Dat hebben we dan na het avondeten ook gedaan.

Dat gaf de leiding nog even de tijd om een super eindfeestje voor te bereiden, met een overheerlijke cocktail en gezellige sfeer op de dansvloer. Helaas zat het kamp er al weer op en voeren we de volgende dag weer naar onze thuishaven. Na het punten tellen kwamen we op een gelijke uitslag uit. De winnaars waren de Boisot en de Cabeliau. Zij wonnen een goede fles autowas en een supersoaker voor het mooi glimmend maken van hun vlet.

Zo konden we weer terugkijken op een geslaagd kamp.


Verkenners logboek 19 september 2010    


Van de winter naar de zomer
Het was koud dit jaar, heeeel koud. De vletten schoten dan ook niet echt op na het invallen van de strengste winter die onze verkenners ooit hadden mee gemaakt. Je had de hel van 63, nou dit was de hel van 10. Toen de sneeuwgrens eindelijk opschoof naar Duitsland en hier eindelijk de bloemetjes weer uit de grond kwamen en het zonnetje begon te schijnen konden we dan toch eindelijk de handen uit de mouwen steken en verf op de vlet smeren. Na hard werken konden de boten weer stralend en glimmend het water in.

En toen was het zover!!!

Na deze lange winter kwam er dan toch een einde aan het winterseizoen en konden we op 1 mei eindelijk weer richting de foppenplas. Nog even de laatste puntjes op de i zetten, zoals een verkeerd om gemarreld zeil overdoen. Eenmaal op de Foppenplas was het even voorzichtig wennen aan het zeilen, maar na eventjes oefenen ging dat weer lekker. Tijd voor een klein feestje dus. Na een rondje of twee kwam de leiding met champagne en werden door de drie bakken de boten in stijl gedoopt.

Nadat iedereen verzadigt was stapten de Verkenners weer in de vlet voor een race naar de Vaart. De Cabeliau verdiende daarbij de eerste plek, maar wel op de voet gevolgd door de andere twee boten. Na een rustige terugtocht heerlijk voor de wind kwamen we dan weer veilig aan bij onze prachtig gerenoveerde haven.Zo mogen we weten dat we dit seizoen als verkenners de volgende boten tot onze beschikking hebben:
Coppelstock Boisot Cabeliau
Joris Jeroent Marijn
Thijmen Marijn Jurre
Carlo Pepijn Brent
Max Tommy Casper
Steve Luuk Krijn

Verkenners logboek 5 mei 2010    


Overvliegen 17 april 2010
Het was weer zover, de vletten waren bijna af en er waren een paar dolfijnen die het dolfijneneiland toch echt ontgroeid waren. Dus werd het tijd om ze de overstap te laten maken naar de verkenners. Na de laatste tocht met hun dolfijnen werden ze uitgezwaaid en kwamen ze bij hun toekomstige nieuwe groep. Maar voordat ze zover waren moesten ze eerst nog even de Rivier des Avontuurs oversteken. De kano lag al klaar, alleen de peddels waren nog een probleem.

Na een zoektocht door de jungle, aan de rand van het dolfijneneiland, vonden ze de eerste peddel. De tweede vonden ze in het water. Nadat de kano te water was gelaten konden ze de derde peddel opvissen. Toen kwamen ze bij het Touw van het Gif. De aankomende verkenners moesten over dit touw heen, anders kon het nog wel eens verkeerd met ze aflopen. Na de overwinning op het Touw en een stukje verder gepeddeld te hebben kwamen ze in een rustig stukje waar er opeens een kano het water in geschoten werd. Ze moesten overstappen in die kano en de andere eraan vastknopen en zo weer verder peddelen.

Er volgde hierna nog een uitdaging , een grot die uit zou komen op het Verkennersmeer. De grot lag vol met takken die de dolfijnen op hun eiland moesten houden. Maar deze dolfijnen lieten zien dat ze deze Takken der Bewaking konden verslaan. Na de grot was daar het meer en het eiland. Door alle spanning vergaten de bijna- verkenners de kano’s helemaal, want ze wilden over de touwbrug. Toen ze bij de verkenners aankwamen waren ze dan bijna verkenner. Maar ze moesten wel even zorgen dat de kano’s terugkwamen, dus hup weer over de touwbrug. Helaas bestond de touwbrug nog maar uit 1 touw.

Dat maakte de jonge bijna- verkenners niet uit. Ze klauterden over het touw, maar halverwege was het dan toch ’plons’. Na de kano’s terug te hebben gebracht en droge kleren aangetrokken te hebben waren Krijn, Luuk en Steve dan toch echt over- gevlogen en eindelijk Verkenners!

Verkenners logboek 20 april 2010    


Een ochtend op de Cornelia
20 februari.Deze ochtend kregen de verkenners CWO- les. De theorie voor het diploma CWO 2 en 3 werd er (spelenderwijs) behandeld. Zo werd er met modellen en krijt een vaargebied op de grond getekend en kregen de verkenners zo uitleg over de voorrangsregels voor motor- en zeilboten.

Daarna gingen ze nog even 'luchten' in het Hof, waar Stratego werd gespeeld maar dan wel Stratego met zeilvoorrangsregels! Dit spel werd met veel plezier gespeeld. Na de opkomst bleef een gedeelte van de groep nog aan boord om het noodzakelijke onderhoud aan de vletten te plegen.Verkenners logboek 1 maart 2010    


Dagje maritiem museum
Na al het schuren, lakken, de staalborstels en het schuurpapier eens even een keer wat anders. We gingen gezellig met zijn allen op de fiets naar het station en van daaruit met de trein naar Rotterdam. Aangekomen in Rotterdam moesten we alleen nog even een klein eindje wandelen naar het museum.

Wat moeten de verkenners nou doen in een museum? Je hoorde ze al denken: "Dat is toch voor oude lullen en trutten?" Maar nee! Het maritiem museum is toch ook echt leuk voor de verkenners. Wat een hoop schepen en verhalen. Allemaal verschillende: grote, kleine, drijvende en gezonken exemplaren. Na het eten in de sneeuw, maar gelukkig met een heerlijk zonnetje, konden we nog even de Buffel op.

Konden we gelijk leuke ideeën opdoen voor de Cornelia. 'Die roef willen we wel zo hebben', maar we moeten de verkenners teleurstellen er komt geen geschutskoepel op de Cornelia! Zo, dat was nog eens een gezellige dag. Volgende week weer een beetje schuren en verven, maar dit was toch wel even een leuke afwisseling zo in het winterseizoen!
Verkenners logboek 11 februari 2010    


Opkomst 9 januari 2010Verkenners logboek 19 januari 2010    


Kerststrandwandeling

Verkenners logboek 19 januari 2010    


Sinterklaas 2009

Madrid, 28-11-2009
Hallo verkenners,

Sinterklaas was weer in het land
en dat wat reuze interessant.
We waren wel wat vroeg met het vieren
Maar kregen in ieder geval geen vieze dieren.

De surprises waren oh zo leuk
En we lagen dan ook in een deuk
Na een motor, verrekijker en een kwast,
Kwam er nog een schip met een mast.

Met een dobbelsteen en een leger vol met wapens en geweren,
Kwamen er nog een nagel en een kussen van Garfield vol met veren.
Toen kwam de kroon van Max de koning
En werd het tijd voor thee met honing.

Na wat liedjes en wat snoep
Was het dan toch tijd voor de troep
Toen de troep was verdwenen
Was het dan toch tijd om afscheid te nemen.

En toen riepen alle verkenners met volle mond
Dag Sint en Pieten in het rond
En op deze opkomst had niemand pech
Want echt waar……. alle surprises waren weg!

Groeten van de Sint en zijn pieten
Verkenners logboek 19 januari 2010    


Einde vaarseizoen in de KulkVerkenners logboek 19 januari 2010    


"Verdwijningen" in 't Hof opgelost

Heksen, skeletten, vampieren en spoken doolden over de Hoflaan naar 't Hof en het Oranjepark in de Halloweennacht. Op de Cornelia, het wachtschip kwamen zij bijeen om het mysterie van de hofmoorden op te lossen. In de Halloweennacht van 1709 verdwenen op het verloren uur in de duistere koude nacht vier jonge vrouwen. Er was die nacht maar één getuige. Sprak hij de waarheid? Volgens bijgeloof gaat het verloren uur 300 jaar later weer verder. De Verkenners zijn zaterdag 31 oktober het verloren uur ingegaan om de moorden op te lossen. Zij waren in deze Halloweennacht niet herkenbaar als waterscout. Dit was noodzakelijk om zich te verbergen voor het wezen. In ’t Hof en het Oranjepark waarden heksen, spoken en andere monsterlijke figuren rond die informatie over de moorden hadden. Uiteraard wisten De Verkenners het mysterie van de hofmoorden op te lossen; de monsterlijke helhond bleek het wezen die de vrouwen had verslonden.
Verkenners logboek 8 november 2009    
Verkenners logboek 20 september 2009    


Roei-, zeil- en wrik wedstrijden 12 3n 13 september.

De Geuzen eerste
Wij zijn tijdens de 40e roei-, zeil-, en wrikwedstrijden in de prijzen gevallen. De vletten van de Wilde Vaart (15-18jr) en de Verkenners (11-15jr) werden beide eerste in hun klasse. Beide vletten gaan nu naar de landelijke finale op 26 september, de Landelijke Scouting Zeil Wedstrijd op het Veluwemeer. De loodsen (18+) zeilden zich naar de derde plaats.

Twee vletten van de Verkenners hadden zich zaterdag geplaatst voor de finale. Tijdens de finale zeilde de Coppelstock met Marrit van Nattem aan het roer de hele wedstrijd als tweede in het klassement. Het leek erop dat scoutinggroep Tasmania er met de hoofdprijs van door zou gaan. Maar door voor de laatste boei risicovol te gijpen wist Marrit op het laatste moment de overwinning te bezorgen. Onze tweede vlet behoorde ook tot de kopgroep en werd vijfde.

De Dolfijnen (7-11jr) deden zaterdag mee aan de kanowedstrijd. In de voorrondes wisten twee kano’s de tweede plaats te halen. Met twee kano’s in de finale wisten deze jonge Geuzen de tweede en de derde plaats te bemachtigen. Zondag stond in het teken van wrikken en roeien, hierbij lukte het helaas niet om een overwinning te behalen . Wij kunnen desondanks terugzien op een geslaagd weekend. In het eindklassement van de groepsprijs eindigden wij op de vijfde plaats.

De M.S. Cornelia voer zondagavond eindelijk weer terug naar haar vertrouwde ligplaats aan de Hoflaan 120. N.b. De Landelijke Scouting Zeil Wedstrijd wordt georganiseerd door de Landelijke Admiraliteit. Elk jaar vindt hier de krachtmeting plaats tussen de besten boten uit de regionale zeilwedstrijden. Maar daarnaast is het ook een scoutingactiviteit. Een gelegenheid waar de scouts anderen ontmoeten, om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.
Verkenners logboek 16 augustus 2009    Kampverslag Zomerkamp 2009

Vrijdag 17/7 en zaterdag 18/7
In plaats van het gewone vaartochtje met de Cornelia naar de kampbestemming, gingen we erheen met de vletten. Het zou een lange tocht worden en ook de weersvoorspellingen zaten niet echt mee. Gelukkig was er naast de wolken en plaatselijke regenbuien ook nog een lekker zonnetje. Tijdens het jagen door delft had Jurre een verkeerde inschattingsfout gemaakt en viel achter zijn lijntje het water in. ’s Avonds de half gelukte macaroni gegeten en nog wat spelletjes gedaan. Daarna redelijk vroeg naar bed gegaan nadat ze de vorige nacht tot half 6 hadden lopen keten. Jammer genoeg werden we ’s ochtend wakker door de regen en de tringelingetjes van de spoorovergang. Heel de dag konden we “voor de wind” zeilen alleen zaten er heel veel bruggen in de weg. Dus er zat veel beweging in de boot, want de mast moest telkens naar beneden en naar boven. Ergens in Leiderdorp hebben we ons zelf opgewarmd met een warme kop chocolade melk of thee.Na veel geploeter hebben we knakworstjes en soep gegeten. We kregen een sleepje van de Roobol naar de cornelia, gelukkig nu wel in de zon. Op de Cornelia hebben we uitgerust, want we waren totaal kapot.
Nasja en Marrit
Zondag 19/7
Na het wakker worden moesten we gaan zwemmen. We konden vandaag gelukkig uitslapen. Na het zwemmen gingen we eten, het eten was heel lekker, want we mochten croissants maken. Die van mij was met pasta en hagelslag. Daarna corvee en toen even uitgerust. We gingen oefenen voor CWO 1 voor theorie en in de praktijk. Het waaide heel hard en er waren veel golven. Toen we terug kwamen waren we zeiknat, we kregen wel warme chocolademelk. ‘s Middags gingen we spelletjes doen en daarna nasi met saté gegeten. Nu, vanavond zijn we aan het ping-pongen. Het is erg gezellig.
Marijn Bik
Maandag 20/7
Vandaag hadden we een dagtocht. De Cornelia ging naar een andere plaats varen en wij gingen daar ook heen. We kwamen de Cornelia onderweg ook nog tegen. Gelukkig waren er maar 3 bruggen die soms nog open gingen. We kwamen vroeg aan en gingen toen oefenen voor de bonte avond. We hebben bedacht wat we wilde doen. Het was erg mooi weer dus gingen we zwemmen. Toen hebben we aardappelen met spinazie of rode kool gegeten met een bal gehakt. Daarna gingen we theorie oefenen en toen uitvoeren in de praktijk. Plots moesten we een blinddoek om doen en werden we gedropt. De dropping was leuk, maar wel vermoeiend.
Jurre
Dinsdag 21/7
We mochten tot 11 uur uitslapen omdat we de vorige dag de dropping hadden. Na het eten gingen we met ons zwemvest aan van de punt van de Cornelia afspringen. Daarna gelijk in een treintje liggen om te oefenen wat je moet doen als er nood is. We gingen ook nog badkuipen: de vlet laten omdraaien in het water. ’s Middags gingen we een vlot bouwen die we ’s avonds afmaakten. We gingen die avond het vlot nog uittesten. Het avondeten bestond uit de pannenkoeken van het kader, die 2,5 uur in de keuken hadden staan zwoegen. Aan het eind van de dag nog een mini disco en daarna naar ons bed toe.
Pepijn
Woensdag 22/7
We gingen eerst opstaan, zwemmen en ontbijten. Daarna vaarden we een stuk met de Cornelia. Toen gingen we weg want we hadden een dagtocht. De route van de leiding kon niet doorgaan omdat een kapotte brug niet open kon. Na een flinke lunch tussen de koeien gingen we verder. Het was best zwaar want we moesten veel roeien. Gelukkig kregen we een sleepje van een sloep die ons bracht bij het eindpunt. Die avond aten we chili con carne. We hoorden dat Nasja en Marrit gingen nachtzeilen. Wij gingen toen naar bed.
Thijmen
Donderdag 23/7
We werden wakker omdat John hulp aan het roepen was, hij lag met zijn kleren aan in het water. Lennard lag in de Coppelstock met een verband om zijn hoofd. Toen moesten we onze bootsen gaan zoeken, want die waren ontvoerd door Woeste Willem. Als eerste gingen we naar restaurant Het Kompas en daarna naar de Lakermolen. Omdat er te smal vaarwater was gingen we even terug naar de Cornelia. Opeens hoorden we de bootsen schreeuwen ergens op een eiland, vastgebonden door Woeste Willem. We legden aan op het eiland en toen bevrijdden we Nasja en Marrit, nadat we Woeste Willem hadden uitgeschakeld gingen we er snel vandoor. Het was me een dagje wel! "Nu nog een broodje kroket!"
Max
Vrijdag 24/7
’s Ochtends gingen de jonge verkennertjes met Lennard mee zeilen, zodat het kader en de rest de doop kon voorbereidden. Na een paar uur was de doop voorbereidt en ’s middags vond de doop plaats. Na het schoonmaken en wassen was het tijd om te eten. We gingen met de Roobol mee naar een plekje zonder wind met grote naaktslakken waar we gingen barbeknoeien. Het was een lekkere maaltijd –op een paar op de grond gevallen stukjes vlees na- Een half uurtje lekker in de rondte gesprongen en daarna gingen we slapen.
Joris
Zaterdag 25/7
We stonden vroeg op omdat we naar de stad moesten. Vandaag was het een race dag tussen de 2 bakken. De eerste opdracht bestond uit een race naar Leiden. Eenmaal aangekomen in Leiden moesten we opdrachten uitvoeren, daarmee kon je punten verdienen. We konden tot 5 uur zelf in de stad lopen. We aten laat want niemand had nog trek en de vletten moesten nog aan dek gedraaid worden. We konden ons nog snel voorbereiden voor de Bonte avond. Als eerste deed de Coppelstock hun ding. Ze deden een dansje allemaal verkleedt als meisje. Daarna kwam de leiding met het 1e deel van hun gedicht over de verkenners. De Cabeliau deed opdrachten lingo. De leiding deed toen het vervolg van hun gedicht. Als laatst nog een flauwe grap van de leiding en Max. Marrit en Nasja speelden de linker vleugel van een vliegtuig die in brand vloog, waardoor die vleugel geblust moest worden.Ze kregen een bak water over zich heen. Toen gingen we keten en slapen.
Marijn M
Zondag 26/7
Vandaag was de laatste dag van het kamp. We lagen op het Zweiland vanaf daar vaarden we terug. Het was heel druk op het water. Het was lekker weer vandaag zodat we buiten konden zitten. We moesten onder heel veel bruggen door. We hebben niet zoveel te doen, maar dat maakt niet uit. De vioolgroep bleef vannacht ook slapen omdat die mee terug vaarden. ’s Ochtends gingen we ze wakker maken haha. De tosti’s die we ’s middags hadden gegeten waren erg lekker. Ik heb vandaag ook al heel veel mooie boten gezien. Conclusie: Het was een supergezellig en leuk kamp!!!!!!!!!!!!
BrentVerkenners logboek 16 augustus 2009    12 uurs 2009

Verkenners logboek 24 juli 2009    Hemelvaartkamp
Moe gestreden en helemaal uitgeput? De Olympische geuzen spelen zitten er op. Dan nu even een bedankje van de leiding voor jullie super bijdragen aan dit geweldige kamp en dan volgen hier de stukjes die jullie zelf geschreven hebben.

De Cabeliau:
Nadat we waren aangekomen op de Cornelia gingen we een rondje zeilen. Daarna gingen we een seinspel doen. We moesten een woord wat te maken had met de Olympische spelen seinen naar de andere vlet. Die nacht hebben we weinig geslapen, we hebben heel lang gekeet. We werden ’s morgens vroeg wakker gemaakt en we moesten meteen zwemmen. Die dag hebben we gekanood en instructie-gezeild. Daarna gingen we de zeilafvalrace doen.

Steeds de gene die aan het roer zat moest uit stappen als we aan gingen leggen bij de Cornelia. De gene die als eerste klaar was had gewonnen. Na het eten gingen we een spel doen waarbij we zo veel mogelijk ballen uit het water te vissen. Op de derde dag hadden we een dagtocht. Met een blinde kaart heel ver zeilen en roeien en weer terug. Bij het eindpunt gingen we zelf koken. Daarna kwam de leiding met warme chocolademelk brengen. Toen werden we in eens gedropt. We kwamen ongeveer half twee terug. Gelukkig mochten we de volgende dag uitslapen. Na het ontbijt gingen we allemaal spelletjes doen op verschillende posten.

Maar omdat het zo heet was en omdat we moesten roeien stopten we ermee. We gingen lekker zwemmen! ’s Avonds nog marshmallows gemaakt boven waxinelichtjes en (eindelijk) lekker geslapen. De volgende ochtend hebben we nog zo veel mogelijk punten geprobeerd te halen en nu is het wachten op de uitslag. Groeten van De Cabelia Marijn, Jurre, Brent, Pepijn, Max.
De Coppelstock:
Op woensdag avond acht uur gingen we richting de Cornelia. Nadat we onze bedden hadden opgemaakt en even hadden gezeild gingen we richting ons bed voor onze eerste nacht op de Cornelia. Op donderdag gingen we instructie-zeilen en daarna een afvalrace. ’s Avonds in het donker deden we morse sein spel, het was best moeilijk maar wij snapten het nog het best, waardoor wij de winnaar waren. Voor alle spelletje Corvee en extra klusjes kon je muntjes winnen.

Een bronzenmunt 1 punt, een zilveren van 3 punten en een gouden van maar liefste 5 punten en de rode van -30 punten. Gelukkig kon je de rode munten om laten wisselen in andere munten door iets extra’s doen. Zo hadden wij een achterland verkeerd vastgeknoopt. We hebben toen een beschimmelde pan soep schoongemaakt en de rode ingewisseld met een bronzen.

Vrijdag was de dag van de dagtocht. De dag was lekker warm en heel gezellig zelfs het vast zitten op een zandbank was lach wekkend. Die avond hebben we zelf ons eten gekookt en daarna hadden we een dropping. De bloemen en zeker de paarden waren de onder werpen van die dag en eigenlijk ook de rest van het kamp. Na de volgende dag lekker uit geslapen en hebben gingen we naar een strandje roeien en wrikken om daar pannenkoeken te bakken. ’s Middags hadden we nog even ge-water-worsteld en gezwommen.

Die avond hadden we in de stromende regen de vletten aan dek gedraaid. Nu zitten we op het voordek, in de zon, op de terugweg naar huis ons Kampverhaal te schrijven, wachtend tot de tosti’s klaar zijn. We zijn het er met z’n alle over eens: het was een heel geslaagd en melig kamp!!!
Groetjes de paarden van de Coppelstock
(Marrit, Joris, Thijmen, Jeroen en Marijn)

De winnaars zijn bekend heel goed gedaan Cabeliau. En voor de verliezers jullie hebben ook super je best gedaan. En het beloofd wat voor het grote kamp.
Groetjes en allemaal tot ziens tot de volgende opkomst
Verkenners logboek 5 juni 2009    Eerste opkomst op het water
Eindelijk zijn de vletten af. Het overvliegen is gelukt en ja, het was tijd om nu met de elf verkenners op pad te gaan. Tenminste dat dachten we, echter hadden wij een kijker: Jeroen en waren dus ineens met z’n twaalven. Heel makkelijk al die dubbele namen. Twee maal Marijn en nu dus ook twee maal Jeroen, maar goed, desondanks hopen we dat Jeroen zich toch wel welkom voelt. Wij heten hem dan ook bij deze nogmaals welkom. De dag begon op de Cornelia. Vandaar gingen we met de twee vletten en de verkenners op weg naar de Foppeplas.

Na een sleep vanaf de sluis, lekker rustig optuigen en lekker zeilen. En zoals altijd, lekker eten op het eiland en daarna een gezellig spelletje. Na het spel op de kant weer heerlijk het water op alwaar de nieuwe verkenners de eerste beginselen van het zeilen meekregen. Na de rustige terugvaart en na alle spullen weer op de zomer locatie achter gelaten te hebben, nog even terug kanoën naar de Cornelia. Zo zat de eerste echte zeildag op het water voor de verkenners er al weer op.


Verkenners logboek 15 mei 2009    Overvliegen

En ja hoor daar stonden ze dan. Ze wisten het en waren er klaar voor. Na de lastige tocht die voor hun uitgestippeld was, zouden ze overgevlogen zijn als verkenner. Na het gezamenlijk starten werden de overvliegers geblinddoekt naar een brancard gebracht en dat allemaal met hun oude vertrouwde ploeg. Na een wandel tocht naar de rand van het dolfijnen eiland stonden ze dan.

Twee kano’s stonden er klaar. En de rivier des avondtuurs lag voor hen om hen tocht naar het verkenners land te ondernemen. Bij het af varen werden ze uitgezwaaid door hun oude dolfijnen en waren ze helemaal op hen zelf aan gewezen. En de toch was zwaar net onder weg en daar lag het touw van het gif. Het was onmogelijk om er onderdoor te gaan, want dan zou het niet goed aflopen.

Na dit touw moest er over gestapt worden in een andere kano. En de voige kano moest goed vast gemaakt worden. Dit was iets wat deze bijna verkenners al heel goed hadden geleerd. Na het overstappen tussen de krokodillen en waterslangen was het dan de tijd om de laatste hindernis te nemen op de rivier des avondtuurs. Na dit doek kwamen ze in de rustigere vijver waar het even rustig was.

Na de brug zou het laatste deel van de rivier volgen. De dicht beboste rivier komt uit op het verkenners meer. In het midden van het meer ligt het eiland. Van af het eiland moest via de touwbrug geklommen worden naar hun nieuwe groep. Na al deze hindernissen hebben ze bewezen dat ze verkenners mogen zijn.

Als verkennerleiding heten wij onze nieuwe verkenners:
Carlo, Pepijn, Thijmen, Marijn, Brent en Jurre welkom.
Verkenners logboek 2 mei 2009    Op glad ijs

De eerste opkomst van 2009 kon niet beter. Koning Winter had voor de gelegenheid de Vaart afgedekt met een stevige laag ijs, zodat de Geuzen hun lol op konden. De Verkenners beproefden een nieuwe variant ‘curling’ waarbij de zogenaamde ‘ice shuffle board’ met heksenbezems over het ijs werd geslagen.

Daarna mocht iedereen die nog zin had om een lekkere tocht langs de vaart en over de bonenvliet te ondernemen met Ralf en Lennard mee, om in het jacht huis te genieten van een heerlijke beker warme chocolade melk. Toen werd het weer tijd om terug te gaan naar onze haven en de opkomst weer gezellig af te sluiten.

Het was een super dag.

Verkenners logboek 6 april 2009    


Sinterklaas 2008
Kruidnootsjoelen 2008

Ook de Verkenners waren helemaal in Sinterklaassfeer; of meer in de ondeugende Pietensfeer. Na wat geknoei, gekneed, geklieder en gelach lag er een bakrooster vol met grote, kleine, ronde en vierkante kruidnoten. Oven aan en bakken maar ! De kruidnootjes moeten 20 minuten de oven in, maar wij hadden andere plannen. Onze kruidnoten moesten niet lekker knapperig worden, ze moesten zo hard worden als sjoelstenen. Terwijl de sjoelnoten verder aan het uitharden waren werd de sjoelbak in de was gezet, buiten opgesteld en kon de pret beginnen. Iedereen zijn eigen set stenen en sjoelen maar!
RZW 2008

De RZW was weer spannend. We waren titel verdediger, oh ja bijna vergeten. De vlag moest dus door ons worden gehesen. Na enige oefening hebben we de vlag op een zeer bijzondere manier mogen hijsen. De Verkenners hebben hun best gedaan en alles gegeven, uiteindelijk zijn we derde geworden. En dat is voor de jonge groep een uitstekende prestatie.12 uurs race 2008

De 12-uursrace was weer een dolle boel. De wind leek aanvankelijk lekker te zijn, onderweg naar scoutingterrein Oosterland. We kwamen pas een kwartier voor de start van 19.00 uur aan en het kostte een hoop mankracht en stress om alles binnen een kwartier voor elkaar te krijgen. Maar de Geuzen kunnen als beste op het laatste moment presteren, dus dit was geen probleem.

Na een opwindende start en een hoop gebonk tussen de vletten ging de wind naar mate het donkerder werd steeds meer liggen. Met een wind die uit alle richtingen leek te komen hebben we als Geuzen toch een prima prestatie geleverd. Toch was dit feest van dobberen en maar een beetje varen geslaagd ! en volgend jaar gaan we gewoon weer met de ms Cornelia.
Zomerkamp 2008

Het zomerkamp werd gehouden in de Biesch Bosch en op het Haringvliet. De eerste dagen hebben we allerlei spel gedaan in de Biesch Bosch. Op een van de avonden was er een spannend verhaal en daarna een spooktocht. Jammer dat ook de leiding ’s nachts nog steeds verdwaald, daardoor was het schrik effect minder, maar het scheen er toch cool te hebben uit gezien. De daarop volgende dagen hebben we allerlei spel gedaan, waaronder een driedaagse hike waarin de Verkenners door middel van een blinde kaart hun route door de Biesch Bosch moesten vinden.

Op de laatste dag voor we uit de Biesch Bosch vertrokken hebben we in de Aikvlaai nog een gezellig posten spel gedaan. De volgende dag stond er een flinke wind en stond de reis richting Hellevoetsluis op het programma. Hier zijn de Verkenners aan lager wal geraakt en hebben we ze geholpen uiteindelijk toch het juiste gat in te gaan.
Het shoppen in Hellevoetsluis beviel een ieder wel en de plaatselijke patatboer heeft weer een leuk zakcentje aan de Geuzen overgehouden. Na een heerlijke dag rustig terug naar de Cornelia, waar Jeroen een nieuw spel door Ralf en Lennard liet uit voeren. Het ouderwetse dweilhockey maar dan met een slaapzak. De laatste dag voor de thuisvaart kwam de reddingsbrigade nog even langs om een dag reddings-zwemmen -springen -varen en -duiken voor ons te organiseren; dit was super! Zo was het na de bonte avond waarin iedereen weer zijn kwaliteiten kon laten zien op de bühne een gezellig kamp geweest.


Hemelvaart 2008

Dit was het kamp van de jongens tegen de meiden. De spanning tussen de twee groepen was om te snijden, want ja wie wil er nou verliezen van de befaamde concurrent. De wedstrijden waren spannend, vooral de eerste dagtocht. Want alle twee de boten gingen zelfs sneller dan de ms Cornelia die de strijd om het einde van het brielse meer te halen verloor.

Het weekend stond in het teken van zetinstructies, en daarin is dan ook veel les gegeven. Ook de wedstrijd waarbij een gans zijn nest precies in het midden van de wedstrijdbaan had gelegd zorgde voor de nodige hilariteit. Met gevaar voor eigen leven ging de strijd gelijk op; de winnaars van de dag waren de meiden.

's Nachts een seinspel gedaan, wie kon het beste seinen en wie kon het beste lezen. Het seinen van de meiden was aardig gelukt en wij als leiding hopen dat ze niet intussen zijn vergeten hoe ze de mastworp moeten leggen. Bij de jongens was het erg lastig te ontcijferen, de leiding is nu nog bezig. De jongens gingen dan ook met een nederlaag naar bed.

Na natuurlijk een brandoefening te hebben gedaan en een korte maar heerlijke nachtrust wilde de jongens toch echt een inhaal slag maken. Dit lukte met het corvee en wonnen ze ook nog een zeilwedstrijd. De spanning was weer helemaal terug. De winnaar moest komen uit het beste bonte-avond stukje. Met een verschil van 3 punten werden de meiden de kampwinnars. En zo was het Hemelvaartkamp een geslaagd kamp en konden we weer rustig terug naar de thuis haven.