Project Sonoy Logboek

Sonoy terug in Vlaardingen

Zo slecht als het weer was toen we de terugvaart afbliezen. Zo mooi was het weer 8 februari. Met een heerlijk zonnetje, zacht briesje en stroom mee, voeren drie dappere Geuzen met de Sonoy de haven van Stellendam uit met eindbestemming Vlaardingen. Wat een verschil met vroeger, er is nu alle ruimte in de stuurhut, meer vermogen, een kleine draaicirkel en je hoeft niet meer continu tegen te sturen. Kortom, de Sonoy is weer een volwaardig slepertje. Na te lang in het verdomhoekje te hebben gelegen, mag de Sonoy nu weer met trots zijn plekje innemen bij de vloot van de Geuzen.
Project-Sony logboek 27 februari 2011    


Sonoy te water

Na lang op het droge gestaan te hebben was het 3 februari zover dat de Sonoy te water gelaten kon worden. Na een kort ritje tilde een kraan het bootje weer terug het water in. (Wat een eierdopje heh naast die coaster) Na wat ballast aan boord te leggen brak het grote moment aan: Het eerste stukje varen. Geweldig dat we na al dat harde werken weer aan het roer kunnen staan. Gelukkig werkt alles uitstekend op wat kleine kinderziektes na.

Op naar de jachthaven van Stellendam om de volgende dag koers te zetten naar Vlaardingen. Was het op de dag van de tewaterlating prachtig weer. De volgende dag was daar niets meer van te merken. In de jachthaven gierden en klapperden de stagen. Een Zuidwester storm maakte de terugtocht te gevaarlijk. Hopelijk kunnen we de Sonoy aankomende week weer naast de Cornelia verwelkomen.
Project-Sony logboek 7 februari 2011    


Bijna Bijna Bijna!!!!

Ging de Sonoy naar de werf met kilo's rottende mosseltjes, plakkaten roest en alleen maar verbleekte oude verf (owja.. Ook nog zonder motor). Nu zie je daar niets meer van terug. Bijna heel het bootje is voorzien van een prachtig mooi nieuw glimmend laagje verf. Ook binnen worden de allerlaatste dingetjes afgemaakt.

Er is teveel gelast, geplaatst, gemaakt, gerepareerd, aangesloten, uitgelijnd, enzovoort, om op te noemen. Gelukkig spreken de foto's boekdelen. Nog heel eventjes en we kunnen de Sonoy weer terug naar Vlaardingen varen!


Project-Sony logboek 19 november 2010    


Beton is hard

23 augustus - Hoewel er al een tijdje geen nieuws over de Sonoy geplaatst is, heeft het werk aan de Sonoy zeker niet stilgelegen. In de Sonoy zat een flink blok beton wat volledig verwijderd moest worden voor er ook maar aan het inbouwen van de motor begonnen kon worden. Toen het beton er eindelijk na lang beitelen uit was bleek de hak er slechter aan toe dan verwacht. Inmiddels is er een prachtige nieuwe hak in gelast.

Na deze vertragingen kan het inbouwen van de motor eindelijk echt gaan beginnen. Behalve dat de Geuzen het beton zelf verwijderd hebben is ook heel de romp tot aan de gangboorden kaal gebikt en is alles geschuurd. Langzaamaan kan ons slepertje nu weer van een mooi glimmend verflaagje voorzien gaan worden.

Tot nu toe

Hebben al 11 Geuzen op de werf aan de sonoy gewerkt.
Bij elkaar al meer dan 120 uur.
Is daarvoor al 1200 km gereden.
Zijn er al zo'n 80 kopjes thee gedronken op de werf.
Is het stuurhutje weer hersteld na een vervelende val.
Hebben de Geuzen verschrikkelijk veel herrie gemaakt bij het kaalhalen.
Liggen schroefas, schroef, stuwlager en stuurinrichting allemaal al klaar.
Geeft de rode boeiing weer een beetje kleur aan het bootje.
Alles bij elkaar wordt het weer een prachtige sleper!

Onderstaande foto's zijn oplopend 1-15 van ouder naar nieuwer.

Project-Sony logboek 23 augustus 2010    


Verloving

9 mei - Zie hier de foto's van de verloving van de Sonoy met de nieuwe motor, met een korte toelichting.

Foto 1: De aanstaande bruid is vol spanning ingestapt in de stretchtlimo.
Foto 2: Een blik op de achterbank waar het bruidje in spee spannende momenten mee moest maken.
Foto 3: Zou het klikken?
Foto 4: Ik denk dat het een lange en gelukkige verloving gaat worden maar hoop toch echt op een snelle trouwerij!!!!


Project-Sony logboek 9 mei 2010    


25 april 2010 De Sonoy op de kant

25 april 2010 Afgelopen zaterdag is de Sonoy naar Stellendam vervoerd om gerestaureerd te worden.Door inspanningen van de projectgroep is het dan toch gelukt om het benodigde geld voor de noodzakelijke restauratie binnen te krijgen !

In oktober 2009 is de projectgroep gestart met als doel een weer varende sleper, een project van ruim € 22.500.

Door sponsoring van het Havenbedrijf Rotterdam, Akzo Nobel en de Shell en door de bijdragen van de fondsen DeltaPORT Donatiefonds, Het Fonds Vlaardingen Schiedam en Het Co÷peratie Fonds Rabobank Schiedam-Vlaardingen gaan De Geuzen het project nu realiseren!

De Sonoy werd door Nicokind Internationale Transporten BV uit de haven getakeld en over de weg naar Stellendam vervoerd naar GM Yachting die de restauratie uitvoert. Zij bouwen ook de Vetus-motor met een vermogen van 42 PK in. Deze motor is voor een vriendelijke prijs geleverd door VETUS Center Rijnmond, gevestigd aan de Vlaardingse haven.

Als alles volgens planning loopt, vaart ons opduwertje de Sonoy Tweede Pinksterdag de Vlaardingse haven weer binnen. We kijken er al naar uit!
De Sonoy onderweg naar en in Stellendam
Project-Sony logboek 30 april 2010    


7 april
De Sonoy brengt nog een hoop werk met zich mee ,wat door de groep gedaan moet worden. Het voorste dakje is inmiddels helemaal opgeknapt en staat strak in de verf. Het stuurhutje vereiste nogal wat laswerk. Gelukkig wilden de lassers die ook aan de roef bezig zijn wel een handje meehelpen met de actie NL DOET in hun achterhoofd.

Inmiddels zijn alle rotte stukken eruit, is er een nieuwe rand omheen gezet en is een groot gedeelte alweer netjes in de verf gezet. Weer een stapje dichterbij naar een varende stralende Sonoy!


Project-Sony logboek 7 maart 2010    


Antieke sleepboot in de haven
Het eerste gemotoriseerde bootje van de Zeeverkennersgroep De Geuzen komt weer in de vaart. Het opduwertje Sonoy is in 1950 (als Anja) in bezit gekomen van de waterscouts.

Opduwers zijn kleine gemotoriseerde bootjes die in de tijd dat de zeilende binnenvaart gemotoriseerd werd, gebruikt werden om tjalken, klippers en dergelijke te duwen en te slepen. Ze hebben een opvallende ronde kont, een rechte steven en een sleepbolder net achter het stuurhuisje. De Sonoy van de Geuzen is vermoedelijk van rond 1925 en is nog ouderwets geklonken.

In de winter van 2006/2007 is de motor onherstelbaar beschadigd. Tot vorig jaar moest de groep het doen zonder haar sleepboot. Toen bleek dat in het vaarseizoen de opduwer noodzakelijk is. De Sonoy is nodig bij het kanoën en zeilen om bij een calamiteit snel ter plaatse te kunnen zijn, om de kano's en de vletten te trekken en om het binnenvaartschip de Cornelia bij te staan bij het sluizen.

In oktober 2009 is een projectgroep gestart met als doel een weer varende sleper, een project van ruim € 22.500. Door het Fonds Schiedam Vlaardingen, Akzo Nobel, het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam en eigen acties is er nu al € 15.000,- beschikbaar.

De Geuzen willen graag voor 1 mei 2010 de resterende € 7.500 bij elkaar hebben, zodat de sleper in het komend vaarseizoen kan worden ingezet.

De Zeeverkennersgroep De Geuzen doet daarom een oproep voor belangstelling voor sponsoring van een deel van dit project of een goede tip, dit te mailen naar werkgroep sonoy.degeuzen@gmail.com


Project-Sony logboek 20 september 2009    


19 maart 2010
Project-Sony logboek 25 maart 2010