Geschiedenis van de Geuzen

Zeeverkennersgroep de Geuzen is op 01 oktober 1936 opgericht. Het was daarmee de vierde verkennersgroep die in Vlaardingen werd opgericht, het was de eerste water-groep van Vlaardingen. Als leiding werden Aad Kip en Wim Houtkamp aangetrokken.

De Geuzen werd opgericht door leden van de Willem de Zwijger groep, om de band te benadrukken dragen de Geuzen de "grijze" (Willem de Zwijger) das met op de rug een geborduurd blauwanker met daaroverheen een rood-witte reddingsboei, waardoorheen een goud touw loopt.

De eerste lokatie van de Geuzen was de koffiekamer van de Zeevischhal aan de koningin Wilhelminahaven. In de eerste jaren werd ook de eerste zeilboot verkregen: "De Verkenner". In de meidagen van 1940 werd "De Verkenner" met de drumbandinstrumenten van scouting aan boord als verzetsdaad in de haven tot zinken gebracht.

Op 02 april 1941 werden alle scouting activiteiten in Nederland opgeheven en verboden, en werden de groepsleiders aangehouden. Na 06 mei 1945 konden de activiteiten weer hervat worden, dit gebeurde op de zolder van het haringpakhuis va de fa. Bolderheij aan de Koningin Wilhelminahaven. Een van de eerste activiteiten was het lichten van "De Verkenner".

Schipper Aad Kip werd in ???? opgevolgt door Arie Maat als schipper van de groep. Wegens ruimte gebrek moest het onderkomen verplaatst worden naar de zolder van de van Kampenschool. Het ontbreken van "water" werd opgelost door in oktober van 1950 te verhuizen naar de Delftsche Veer naast wasserij de Hoop.

Toen de Delftsche Veer gesloopt werd, werd er verhuist naar de te slopen kroeg van Zonne aan de Kwakelsteeg. In 1952 werd ook dit onderkomen gesloopt en werden de opkomsten van de groep verplaatst naar een boerderij bij de Blauwe brug voorbij de Vijfsluizen. Hier moesten de sloepen over de dijk naar de Maas gesleept worden. Ook dit onderkomen werd afgebroken en de groep verhuisde naar het terrein achter het Cincinnati-gebouw.

In 1978 werd een oud vrachtschip aangeschaft, de M.S. Cornelia. Na een grondige renovatie werd het schip in 1979 in gebruik genomen als groepshuis/wachtschip en aangemeerd op de huidige lokatie Hoflaan 120.
(meer hierover bij de pagina van het wachtschip)

In 1978 werd eveneens de zomerlokatie aan de Broekkade in gebruik genomen. Van hieruit gaan zomers de lelievletten naar de Vlietlanden en Foppeplas.

Heeft u meer informatie over de geschiedenis van de groep, neem dan alstublieft contact op. Met name informatie over de achtereenvolgende groepsleiders na Arie Maat willen wij graag ontvangen.

Bestuur


Bestuur

Het bestuur van Zeeverkennersgroep de Geuzen bestaat uit:

VoorzitterArjan Maaten
SecretarisArjan Maaten
PenningmeesterArjan Maaten
Nautisch/technische coördinatorEdwin Magnin
Groepsbegeleider / PraktijkbegeleiderHellen Abramsen
PR-coördinatorVacant
Max's Countdown System
Zeeverkennersgroep de Geuzen
opgericht 1 oktober 1936

is -30358- dagen oud!
Ben je in het bezit van oude Geuzen-foto's dan willen we ze graag op de site bijplaatsen.

Mail ze dan aub via de contact pagina.
Adresgegevens

Adres:
MS Cornelia
Hoflaan 120
3134 AD Vlaardingen Nederland

Secretaris & Penningmeester
email: secretaris.degeuzen@gmail.com
mobiel: 06-54950146


Coördinaten:
N: 51º 54 min 43 sec
O: 04º 20 min 41 sec